perjantai 17. lokakuuta 2014

Apinanleipäpuuta katsomassa

Perjantaiaamu valkeni edelleen lämpimänä. Yöt ovat välillä tukahduttavan kuumia, huoneissa on kyllä ilmastointi, mutta sitä ei oikein kannata pitä päällä, koska tulee kolotusta. Aamu-uinti mangopuitten varjossa olevassa uima-altaassa virkisti mukavasti. Hotellimme Mango Guesthouse on melko uusi ja on varmaan saanut nimensä hedelmiä täynnä olevien mangopuiden vuoksi.

Päivän ensimmäinen vierailukohde oli Okatanan toisen asteen koulu. Tapasimme paljon innnokkaita opiskelijoita, joiden kanssa juttelimme heidän koulunkäynnistään ja tulevaisuudensuunnitelmistaan. 

Koulun kirjasto oli aika vaatimaton, samoin luokkatilat. Oppilaita luokailla oli reilut 30, mutta siitä huolimatta tunneilla oli varsin rauhallista. Ylemmillä luokilla oli enemmän tyttöjä kuin poikia ja he myös kuulemma olivat parempia koulussa. Osa kauempana asuvista oppilaista asui koulun vieressä olevassa asuntolassa.


Seuraavaksi vierailimme Namibian yliopiston pohjoisella kampuksella. Ulkona tehtiin ryhmätöinä joitakin äänityksiä. Sisällä ei ollut meitä ketään vastaanottamassa, mutta katselimme kirjastoa omin päin ja puhuimme joidenkin nuorten kanssa. Kirjaston kokoelma näytti aika vaatimattomilta, joitakin nimekkeitä oli useita, selvästi lahjoituksena saatuja kappaleita. Tässäkin kirjastossa oli paljon nuoria opiskelemassa.


Iltapäivällä lähdimme pohjoiseen kohti Outapia. Matkalla kävimme viemässä kassillisen kirjoja Oshikukussa olevalle Nuukatan ala-asteelle, jossa osa porukkaa oli jo käynyt aiemmin. Meillä oli ylimääräinen kirjakassi ja päätimme antaa sen Nuukatan koululle, koska heillä oli niin vaatimattomat resurssit toimintaansa. Taas tapasimme iloisia lapsia, jotka kaikki halusivat päästä kuvaan.


Outapissa, joka sijaitsee lähellä Angolan rajaa, kävimme katsomassa valtavaa apinanleipäpuuta. Puun sisällä oli pienet penkit kolmessa rivissä ja edessä pöydällä Raamattu. Puuta on käytetty paitsi kirkkona, myös postitoimistona ja vankilana. Puun iäksi arvioidaan tuhat vuotta.Outapissa kävimme myös paikallisilla markkinoilla, joissa olimeme ainoat valkoiset asiakkaat. Ostin kangasta ja jotain muuta pientä. Markkinoilla ihmiset eivät pitäneet siitä, että heitä kuvattiin, ja sainkin sieltä vain yhden kuvan, jossa naiset ompelevat myytäviä tuotteitaan.

Viimeisenä iltana Mango Guesthousessa söimme taas illallisen majapaikassamme. Illan päätteksi otimme kaikki Hannaa lukuunottamatta jälkiruuaksi Dom Pedro Amarulan, jossa on jäätelöä, kermaa ja Amarula-likööriä. Se oli uskomattoman hyvää.


2 kommenttia:

  1. MItä teidän kirjakassinne sisälsivät? Istuitteko puun sisällä?

    VastaaPoista
  2. Kirjastokasseihin oli valittu englanninkielisiä kirjoja lapsille tai nuorille. Lapsille oli Mauri Kunnasta, Tove Janssonia ja Tatua ja Patua, nuorille muitakin kuin suomalaisia kirjoja. Kasseissa oli myös värikyniä, piirustustarvikkeita, askartelumateriaaleja ja pehmoeläimiä.
    Kyllä kävin kokeilemassa penkkiä puun sisällä. Koska oli kirkas päivä, puun sisällä oli aivan valoisaa, koska oviaukko on aika suuri.

    VastaaPoista